4/11/13

Κάλεσμα για δημιουργία μαθημάτων αλληλεγγύης

Μαθήματα αλληλεγγύης – Μαθήματα αγώνα!
Η κυβερνητική πολιτική, η πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σχολείο καταργώντας κάθε έννοια δωρεάν παιδείας, δημιουργεί σχολεία-φυλακές και εξεταστικά κάτεργα που αναπαράγουν τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.
Στην Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας  πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας & δωρεάν παιδείας περνά και μέσα από τη στήριξη των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και ταυτόχρονα, τη μάχη για την ανάδειξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της κριτικής σκέψης και του αγώνα.
H κοινωνία δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μια γροθιά. Η πραγματική αλληλεγγύη βρίσκεται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους άνεργους, δεν δίνεται από τους θύτες στα θύματά τους. Ναι στην ταξική αλληλεγγύη που μας βοηθάει να σταθούμε στα πόδια μας, όχι στην κρατική και επιχειρηματική «φιλανθρωπία».
Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται!
Δημιουργούμε τις δικές μας δομές ταξικής αλληλεγγύης, κόντρα στην ψεύτικη ”φιλανθρωπία” του κράτους, των δήμων, της εκκλησίας, των ΜΚΟ κ.ά. θεσμών που μας πετάνε ένα ξεροκόμματο, ενώ στηρίζουν τις πολιτικές που είναι οι αιτίες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Οργανώνουμε μαθήματα αλληλεγγύης για μαθητές γυμνασίου-λυκείου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην παιδεία, πέρα από τη στείρα μάθηση και το εξεταστικό κολαστήριο, δημιουργώντας παράλληλα μια διαφορετική σχέση μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών που δεν εδράζεται στην τυποποίηση, την «παπαγαλία» ή στο κέρδος.
Τα μαθήματα αυτά, δεν υποκαθιστούν το δημόσιο σχολείο και δεν φιλοδοξούν να οικοδομήσουν ένα «μη κερδοσκοπικό» φροντιστήριο. Ανακουφίζουν τις οικογένειες εργαζόμενων και άνεργων που δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους στη μάχη για τη μόρφωση και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανοίγουν διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, επιδιώκουν την οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης και αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο του μαχόμενου εκπαιδευτικού.
Η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας   συντάσσεται με τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε ένα μέτωπο αγώνα, μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, για να μην κλείσει κανένα σχολείο, κανένας εκπαιδευτικός να μη χάσει τη δουλειά του, κανένα παιδί να μην βρεθεί έξω από το σχολείο. Την ίδια στιγμή όμως που αγωνιζόμαστε για την παιδεία των αναγκών μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μένουν τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών της πόλης μας εκτός εκπαίδευσης.
 Γι’ αυτούς τους λόγους, καλούμε: την ΕΛΜΕ Πειραιά, το σύλλογο εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», το σύλλογο εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά « Η Πρόοδος», τον ΣΕΦΚ – Παράρτημα Πειραιά, άνεργους εκπαιδευτικούς και φοιτητές να συζητήσουμε για τη διοργάνωση μαθημάτων αλληλεγγύης, την Τετάρτη 6/11  στο στέκι της  Εργατικής Λέσχης  Κερατσινίου Δραπετσώνας   (Ινεπόλεως 5) στις 6:00μ.μ..