29/11/13

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -Μπορούμε να παλέψουμε μαζί, να νικήσουμε μαζί!-

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνος 
του σε ένα ρημαγμένο τόπο με 
εξαθλιωμένους τους συνανθρώπους 
του και τον ίδιο, με τον καθένα μόνο 
του απέναντι στο τέρας της κρίσης, 
των μνημονίων και του φασισμού. 
Μπορούμε όμως να παλέψουμε μαζί, να 
διεκδικήσουμε μαζί, να νικήσουμε μαζί.

 H E.Λ.Κ.Δ. ξεκινάει μαθήματα αλληλεγγύης γυμνασίου-λυκείου-ΕΠΑΛ-Δημοτικού, μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής, μουσικης, θεάτρου,φωτογραφίας και κινηματογράφου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην παιδεία, πέρα από τη στείρα μάθηση και το εξεταστικό κολαστήριο, δημιουργώντας παράλληλα μια διαφορετική σχέση μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών που δεν εδράζεται στην τυποποίηση, την «παπαγαλία» ή στο κέρδος.
Τα μαθήματα αυτά, δεν υποκαθιστούν το δημόσιο σχολείο και δεν φιλοδοξούν να οικοδομήσουν ένα «μη κερδοσκοπικό» φροντιστήριο. Ανακουφίζουν τις οικογένειες εργαζόμενων και άνεργων που δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους στη μάχη για τη μόρφωση και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανοίγουν διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, επιδιώκουν την οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης και αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο του μαχόμενου εκπαιδευτικού.
Η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας   συντάσσεται με τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε ένα μέτωπο αγώνα, μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, για να μην κλείσει κανένα σχολείο, κανένας εκπαιδευτικός να μη χάσει τη δουλειά του, κανένα παιδί να μην βρεθεί έξω από το σχολείο. Την ίδια στιγμή όμως που αγωνιζόμαστε για την παιδεία των αναγκών μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μένουν τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών της πόλης μας εκτός εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

28/11/13

Δεκέμβρης 2008

Το αίμα του αδικοχαμένου 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δολοφονημένου από το πιστόλι του αστυνομικού Επ. Κορκονέα, γίνεται το έναυσμα για να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις λίγες ώρες μετά αλλά και στις επόμενες μέρες. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες πραγματοποίησαν οργισμένες και άκρως πολιτικοποιημένες διαδηλώσεις, προς την ΓΑΔΑ και τη Βουλή.

26/11/13

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής προκαλούν τον λαό και ολόκληρη την κοινωνία

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής προκαλούν ευθέως τον λαό και ολόκληρη την κοινωνία. Καλούν για πρώτη φορά συγκέντρωση στον ιστορικό χώρο της πλατείας Συντάγματος το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοέμβρη.

2.5 μήνες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Σε έναν χώρο ποτισμένο με ιστορία, αίμα και αγώνες για ελευθερία, πραγματική δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, οι Ναζί θέλουν να τον βεβηλώσουν για να διεκδικήσουν την απελευθέρωση του Φύρερ τους Μιχαλολιάκου και των άλλων προφυλακισμένων νεοναζί.

20/11/13

CINE ΛΕΣΧΗ: "Ζ" Επίκαιρη όσο ποτέ.....


Συνεχίζουμε τις προβολές στη Λέσχη με την ταινία  "Ζ" του Κώστα Γαβρά, την Παρασκευή 22 Νοεμβρη στις 20.30 το βράδυ στο χώρο της Λέσχης.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε μια πρόσφατη αναφορά στην ταινία από το http://cinefil.pblogs.gr/











Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους & τραπεζών

Από τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση του λαού με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας (που δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο) για πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, καταργώντας και το όριο προστασίας για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ήδη, χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια αναγκαστικών πληρωμών για χρέη προς το δημόσιο (από εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, κ.α.), ενώ γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων και έχουν επιχειρηθεί ήδη από το δημόσιο πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Αυτή η αντιλαϊκή επίθεση καθιστά μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποψήφιους άστεγους. Εκτιμάται ότι από τις τράπεζες θα προκύψουν άμεσα απαιτήσεις πλειστηριασμών για περισσότερα από 180.000 ακίνητα. Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε ποσοστό 80% την πρώτη κατοικία. Είναι διακηρυγμένος στόχος για την Τρόικα και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αυτή εξυπηρετεί, ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά το υψηλό ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Το στόχο συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας προωθούν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με μαζικές κατασχέσεις σπιτιών.

19/11/13

Ανακοίνωση για τον Απεργιακό Αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Η ΕΛΚΔ εκφράζει την αλληλεγγύη της και την συμπαράστασή της στον συνεχιζόμενο αγώνα των διοικητικών  υπαλλήλων  στα ΑΕΙ!
Ο αγώνας τους παρά τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση  από την πλευρά της κυβέρνησης, των μνημονιακών ΜΜΕ και των κάθε είδους κερδοσκοπικών συμφερόντων  αποτελεί υπόδειγμα ενός ανυποχώρητου και ακηδεμόνευτου αγώνα. Ο αγώνας αυτός ,που οργανώθηκε και ανατροφοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους με δίκαια αιτήματα που φτάνουν πέρα από την  αυτονόητη διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία, αποτελεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία, την αιχμή στην προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας . Η οποία δέχεται τυφλή επίθεση από την κυβέρνηση και την Τρόικα δήθεν στο όνομα του «εξορθολογισμού και της εξυγίανσης» και απαξιώνεται ανεπανόρθωτα μαζί με μία σειρά από κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες (επιστρατεύσεις εργαζομένων, κατάργηση ασύλου, αστυνομική και φασιστική βία, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης)  που καταπατώνται πλέον σε συστηματική βάση, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

13/11/13

Ενημέρωση για τη Συνέλευση της Λέσχης, 10 Νοέμβρη

Έγινε μια πλούσια συζήτηση με αιχμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, με προσπάθεια να αντλήσουμε τα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τον προσανατολισμό και την ανάπτυξη της δράσης της ΕΛΚΔ.
Δράση που όλοι συμφωνήσαμε ότι το τελευταίο διάστημα ήταν πλούσια, ουσιαστική και προσανατολισμένη στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα του λαϊκού κινήματος. Η διαπίστωση της συζήτησης είναι ότι οι αγώνες αυτοί πρέπει το επόμενο διάστημα να ενταθούν στο τρίπτυχο: Αλληλεγγύη Αντίσταση Ανατροπή. Σ΄αυτή  την προοπτική αναδείχτηκε η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης παρέμβασης της ΕΛΚΔ με πολύπλευρες δράσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.
Τέτοιες πολυποίκιλες δράσεις, είναι αυτές που διαμορφώνουν ελεύθερη σκέψη, αγωνιστική συνείδηση, αντιφασιστική – αντιρατσιστική στάση ζωής, ενισχύουν τη διάθεση για αγωνιστική διεκδίκηση, ωριμάζουν τις συνειδήσεις για συλλογικές αντιστάσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

7/11/13

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΛΕΣΧΗΣ - Κυριακή 10/11 στις 18.00

Φίλοι,
η ΕΛΚΔ τον τελευταίο καιρό  ανέπτυξε αρκετές δράσεις, πήρε πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα του αντιφασιστικού κινήματος στην περιοχή, συμμετείχε σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, έκανε παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία με ανακοινώσεις, εξορμήσεις , κλπ . Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή της Λέσχης στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.
Όμως δεν μείναμε μόνο σε κινηματικές δράσεις. Ξέρουμε και να διασκεδάζουμε με τρόπους που δυναμώνουν τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, ανάμεσά μας. Έχουν ξεκινήσει οι προβολές ταινιών κάθε Παρασκευή, και συνεχίζονται.

4/11/13

Κάλεσμα για δημιουργία μαθημάτων αλληλεγγύης

Μαθήματα αλληλεγγύης – Μαθήματα αγώνα!
Η κυβερνητική πολιτική, η πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σχολείο καταργώντας κάθε έννοια δωρεάν παιδείας, δημιουργεί σχολεία-φυλακές και εξεταστικά κάτεργα που αναπαράγουν τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.
Στην Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας  πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας & δωρεάν παιδείας περνά και μέσα από τη στήριξη των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και ταυτόχρονα, τη μάχη για την ανάδειξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της κριτικής σκέψης και του αγώνα.

2/11/13

Δουλειά-Ψώνια - Ποτέ την Κυριακή!

Η προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι μια σημαντική μάχη, του εργατικού κινήματος και η Εργατική Λέσχη είναι μπροστά σ' αυτή τη μάχη.
Η σημερινή παρέμβαση της Εργατικής Λέσχης με μοίρασμα της ανακοίνωσης στα SuperMarket και τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου του Κερατσινιού, συνάντησε την μεγάλη αποδοχή και συνμπαράσταση του κοσμου.
Οι εργαζόμενοι στα SuperMarket έκφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, ζητώντας τη συμπαράσταση των καταναλωτών, με το μποϋκοτάζ των μαγαζιών που θα ανοίξουν. Ταυτόχρονα οι μικρομαγαζάτορες καταλαβαίνουν οτι αυτό το μέτρο θα τους οδηγήσει πολύ γρήγορα στην κατάρευση, αντιδρούν , δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους και στηρίζουν το μποϋκοτάρισμα των μεγάλων αλυσίδων, που καταργούν κατακτήσεις ενός αιώνα.

1/11/13

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!



ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!
1909 Θεσμοθετείται η Κυριακάτικη αργία    |   2013 Καταργείται η Κυριακάτικη αργία

  Μοιάζει με κακόγουστη φάρσα αλλά δυστυχώς είναι κάτι πολύ χειρότερο. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποφασίστηκε δήθεν για να προσφέρει στους καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους πιο πολλές μέρες του χρόνου και να εκμεταλλευτούν τις «ενδιάμεσες περιόδους εκπτώσεων»