26/11/15

Πορεία στη Frontex 28/11:Οι πρόσφυγες αδέλφια μας,ο πόλεμος εχθρός

 Η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας συμμετέχει στο Συντονισμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων,φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων και στηρίζει την κινητοποίηση το Σάββατο 28/11 στις 11:00,με συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στα γραφεία της Frontex.

  Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συντονισμού:   
  ΕΞΩ Η FRONTEX
Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες
Να επιτραπεί η νόμιμη και ασφαλής είσοδος και έξοδος
προσφύγων και μεταναστών
στις χώρες της ΕΕ 



 Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι μαζικοί πνιγμοί παιδιών, βρεφών, γυναικών, προσφύγων και μεταναστών, μόλις λίγα μέτρα από τις ακτές των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Μεγαλώνει διαρκώς ο φόρος αίματος για πέρασμα από τα κλειστά σύνορα, τα σύνορα που τα κλείνει ο φράχτης του Έβρου, το μόνο ασφαλές χερσαίο πέρασμα.
 Άραγε, γιατί η κυβέρνηση δεν ρίχνει το φράχτη στον Έβρο εδώ και τώρα, όταν η ίδια κατακεραυνώνει τη στάση άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ορθώνουν φράχτες; Γιατί ο υπουργός Γ. Μουζάλας δηλώνει "δεν θα πέσει ο φράχτης στον Έβρο, δεν θα κλείσει η Αμυγδαλέζα"; Οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε Λέσβο, Σάμο και Έβρο διεκδίκησαν να ανοίξουν τώρα τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες και να σώσουμε ζωές. Πόσοι ακόμη θα πνιγούν για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα που να σώζουν αυτούς τους χιλιοβασανισμένους και τα αγγελούδιά τους;
Την ίδια στιγμή, σε αυτόν τον πόλεμο των εγκληματικών παγκόσμιων κι ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των κλειστών συνόρων, ζούμε ακόμη μια συγκλονιστική στιγμή, που είναι τα δολοφονικά κτυπήματα στο Παρίσι στις 13/11. Εκατοντάδες άνθρωποι, έπεσαν και πάλι θύματα των δολοφονικών ανταγωνισμών, που σπέρνουν ανέμους και θερίζουν θύελλες σε βάρος απλών κι ανυπεράσπιστων ανθρώπων κι ολόκληρων λαών. Όλοι αυτοί θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, της εξουσίας και της κυριαρχίας. Μετά από το χτύπημα στο Παρίσι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν να οξύνουν την πολιτική των κλειστών συνόρων, του ρατσισμού και του φασισμού, της καταστολής και των επαναπροωθήσεων, να ορθώσουν νέους φράχτες στα σύνορα κάθε χώρας, στο όνομα του «εθνικού κινδύνου» και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
 Οι λαοί στις γειτονικές μας χώρες ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες και την πείνα. Το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πολέμων και της απάνθρωπης οικονομικής πολιτικής, θα γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό, όσο θα παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές.
 Οι ολιγάρχες σε ολόκληρο τον κόσμο, το κεφάλαιο, με την απόλυτη συνεισφορά των κρατών και των διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ρωσίας, δεν διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές επεμβαίνοντας, δημιουργώντας πολέμους, ενισχύοντας φυλετικούς, θρησκευτικούς ανταγωνισμούς και φασιστικές οργανώσεις, ώστε να εκμεταλλευτούν τις περιοχές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τη διόγκωση των κερδών τους.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τελευταίες συνόδους κορυφής εντείνει τα μέτρα κατασταλτικού ελέγχου με στόχο να ελέγχει πλήρως τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ως το σημείο που θα της είναι χρήσιμοι ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό, στις συνόδους της ΕΕ κυριαρχούν οι λέξεις "αποκλεισμός", "αναχαιτήσεις", "φυλακίσεις", "επαναπροωθήσεις", "ενίσχυση παρεμπόδισης διέλευσης", "στρατόπεδα συγκέντρωσης, hot spot", "περιπολίες στα σύνορα", "φράχτες". Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει μέτρα ισχυρής «φύλαξης» των συνόρων της, με Frontex και Europol, φράχτες και hot spot, μέτρα καταγραφής, επιλογής, κατανομής και επαναπροώθησης προσφύγων.


Στόχοι: Η απαγόρευση της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στις χώρες που επιθυμούν. Ο εγκλωβισμός τους, με «σειρά προτεραιότητας»: αρχικά στις χώρες από τις οποίες προσπαθούν να δραπετεύσουν, έπειτα σε γειτονικές χώρες και, αν και αυτό αποτυγχάνει, σε χώρες του Νότου.
Υλοποίηση: Νοητοί και πραγματικοί φράχτες, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (π.χ. Ελλάδα), ξυλοδαρμοί, καταστολή, αδιαφορία.
Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί:
Συμμετέχει στους πολέμους που εξελίσσονται στις περιοχές αυτές, διατηρεί και επεκτείνει τις βάσεις. Εναέριος χώρος, έδαφος και υποδομές χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επεμβάσεις.
Συνεργάζεται με τα χειρότερα δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος…) και ταυτόχρονα παίζει το ρόλο του χωροφύλακα των συνόρων για το χατίρι και τα συμφέροντα της ΕΕ.
Δεν επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο των προσφύγων από τα σύνορα, εξωθώντας τους στα χέρια των διακινητών και στους πνιγμούς στο Αιγαίο. Τα κροκοδείλια δάκρυα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν κοροϊδία όσο ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της Frontex, τα σύνορα παραμένουν κλειστά και ο φράχτης στον Έβρο εμποδίζει τη μετακίνηση από πιο ασφαλείς δρόμους.
Κρατά πρόσφυγες και μετανάστες σε απάνθρωπους χώρους καταγραφής και αποδέχεται την πολιτική των επαναπροωθήσεων.
Διατηρεί υπό καθεστώς παρανομίας και υπό την απειλή της απέλασης πρόσφυγες και μετανάστες όμηρους για να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο.
Δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη σίτιση, στέγαση, περίθαλψη και δωρεάν μεταφορά προσφύγων και μεταναστών κι ακολουθεί τη γραμμή της ΕΕ για τον κατασταλτικό έλεγχο της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής. Τα στοιχεία αποκαλυπτουν: η ΕΕ διαθέτει 430 εκ. ευρώ για τη δημιουργία hot spot, 80 εκ. για επαναπροωθήσεις και μόλις 3 εκατ. για ανθρωπιστική βοήθεια!
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι κι η νεολαία συγκρουόμαστε με την πολιτική του μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που γεννούν οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και οι φασίστες υπηρέτες τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι αγώνες μας και η ταξική-διεθνιστική αλληλεγγύη για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών είναι η δική μας απάντηση. Εναντιωνόμαστε στις επιδιώξεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, κυβέρνησης και κεφαλαίου.
Απαιτούμε:
Να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς είτε με στρατό είτε με τις βάσεις. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Φιλία και αλληλεγγύη των λαών.
Κατάργηση των: Δουβλίνο Ι & ΙΙ, του Ευρωστρατού, της Frontex, και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης και των hotspot.Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Να δίνονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες/μετανάστες. Άνοιγμα των επίσημων συνόρων για τη διευκόλυνση της διέλευσης.
Διεκδικούμε:
Δωρεάν στέγαση/σίτιση/περίθαλψη. Τώρα άνοιγμα κτηρίων για αξιοπρεπή εγκατάσταση προσφύγων. Επαρκής χρηματοδότηση δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνησή τους εντός της χώρας και προς τις χώρες προορισμού τους.
Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Χαρτιά για νομιμοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.
Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα. Ενισχύουμε τις προσπάθειες συλλογικοτήτων για κάλυψη αναγκών στέγασης, σίτισης και περίθαλψης των προσφύγων.
Οργανώνουμε επίσης,
την Παρασκευή, 20/11, στις 4μμ
συγκέντρωση
και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, στο Κλειστό Γαλατσίου