14/2/17

Κοινό κάλεσμα για συγκέντρωση στο Ελληνικό

 Ως Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας στηρίζουμε την κινητοποίηση της Τετάρτης 15/02 στις 17:00, στο στρατόπεδο προσφύγων στο Ελληνικό.Ακολουθεί το κοινό κάλεσμα από αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές/προσφυγικές οργανώσεις, καταλήψεις στέγης, συντονισμούς, συλλογικότητες και σωματεία.


 "  Κοινό κάλεσμα για συγκέντρωση στο Ελληνικό
 Τετάρτη 15 Φλεβάρη στις 17:00

 Οδεύουμε ολοταχώς στο κλείσιμο ενός χρόνου από τη σύναψη της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και καθημερινά αποδεικνύεται με κάθε τρόπο η απάνθρωπη, ρατσιστική φύση της. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων, η έλλειψη στοιχειωδών αγαθών, όπως η στέγαση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και η γκετοποίηση των προσφύγων, που ζουν απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, διαμορφώνουν τα απτά αποτελέσματα της αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο του Ελληνικού διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους ζωής τους κάνοντας αποχή συσσιτίου. Η κίνησή τους αυτή αποτέλεσε μια κραυγή αγανάκτησης για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο που ζούνε και η οποία δεν νοείται να αντιστοιχεί σε ανθρώπους. Στο στρατόπεδο του Ελληνικού οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα: η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ασύλληπτα ελλιπής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ζωές νεογέννητων παιδιών ενώ, εν μέσω του πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων χρόνων, η θέρμανση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Συν τοις άλλοις, ποντίκια και έντομα κυκλοφορούν ανάμεσα στις σκηνές που ζουν άνθρωποι!

 Οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο του Ελληνικού είναι ενδεικτικές του κυνισμού αλλά και της βαθιά ρατσιστικής λογικής που διέπει την κυβέρνηση πάνω στο προσφυγικό ζήτημα. «Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτές τις δομές (σ.σ. στρατόπεδα προσφύγων) είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», είπε χαρακτηριστικά ο Μουζάλας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε αυτές είναι οι συνθήκες και… σε όποιον αρέσουν! 

 Είναι ξεκάθαρο πλέον ακόμα και στον πιο αφελή: η αντιπροσφυγική πολιτική που εφαρμόζεται με επιμέλεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι αποτέλεσμα «ανικανότητας», όπως βολικά θα ήθελε η ίδια να πιστεύουμε, αλλά αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Η πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι μια απάνθρωπη, μια αντιπροσφυγική, μια βαθιά ρατσιστική πολιτική και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της είναι συνειδητά διαμορφωμένα. Είναι η ίδια πολιτική που ψηφίζει μνημόνια, γιγαντώνει την ανεργία, εξαπλώνει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, καταστρέφει όλα τα κοινωνικά αγαθά. Ο κοινός αγώνας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών απέναντι στην φτώχεια και την εξαθλίωση που παράγει η μνημονιακή διαχείριση της κυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τις ΕυρωΕνωσιακές πολιτικές, είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

 Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σήμερα πρέπει να αναβαθμίσει την εναντίωσή του στον κρατικό ρατσισμό, να συγκροτήσει την ταξική αντιπολίτευση που θα μπλοκάρει την συμφωνία του θανάτου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, να διαμορφώσει τους κοινωνικούς συσχετισμούς που θα κάνουν τα στρατόπεδα προσφύγων ένα μακρινό και ντροπιαστικό παρελθόν. Οι πρόσφυγες πρέπει να ζήσουν ανάμεσα στους ντόπιους, ως ίσοι ανάμεσα σε ίσους, μέσα στον αστικό ιστό και όχι απομονωμένοι μέσα σε στρατόπεδα και σκηνές και αυτό θα γίνει γιατί η αλληλεγγύη θα νικήσει την αντίδραση, η ζωή θα νικήσει τον θάνατο!
 Την Τετάρτη 15/2, στις 17:00, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο προσφύγων του Ελληνικού. Για την επικράτηση της αξιοπρέπειας, για να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, για να τελειώνουμε οριστικά με τα στρατόπεδα του θανάτου και την ευρωτουρκική συμφωνία της ντροπής, για στέγη-σίτιση-παιδεία-υγεία-ίσα δικαιώματα σε όλους.
-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
-ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ.
-ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ.
-ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ.
-ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
αντιρατσιστικές / αντιφασιστικές / προσφυγικές οργανώσεις 
καταλήψεις στέγης / συντονισμοί / συλλογικότητες / σωματεία "