6/3/17

Για την πολιτική «διαχείρισης της ανεργίας» της Κυβέρνησης

Μετά την επίθεση που έχει εξαπολυθεί στους εργαζομένους και τη νεολαία την τελευταία 7ετία της κρίσης, η κατάσταση όχι μόνο δεν σταθεροποιείται αλλά η Κυβέρνηση προωθεί την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων στην εργασία μέσα από το εργασιακό νομοσχέδιο. Στοχεύει στην εδραίωση μιας πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από άθλιες συνθήκες εργασίας, εργαζομένους χωρίς δικαιώματα-έρμαια των εργοδοτών, που δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, μισθούς πείνας, ατομικές συμβάσεις και ελαστικά ωράρια. 
Την ίδια στιγμή, τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ η πολιτική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της ανεργίας όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά στην ουσία της είναι η πιο αντιδραστική πολιτική που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Βασίζεται στη θέση πως «ο άνεργος είναι υπεύθυνος για την κατάστασή του» αφού δεν ψάχνει αρκετά (ή καθόλου) για να βρει δουλειά, ή δεν είναι αρκετά καταρτισμένος. Από την πλευρά μας λέμε στην κα. Αχτσιόγλου: κάθε φορά που θα πηγαίνει να ξεστομίσει αυτά τα εξοργιστικά επιχειρήματα, ας σκέφτεται πρώτα τις στρατιές των χιλιάδων  υπερ-καταρτισμένων εργαζόμενων με σωρούς πτυχίων που μεταναστεύουν.


Πρόσφατα η Κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ προχώρησαν σε δύο ιδιαίτερα προκλητικές κινήσεις:

1. Aπό τη μία το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα «απασχόλησης»/επιδότησης. Πιο συγκεκριμένα, αν ο άνεργος το επιθυμεί, μια μικρη επιχείρηση επιδοτείται για την πρόσληψή του, ενώ το μέτρο αναφέρεται σε 10.000 ανέργους. Το μέτρο πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση, για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει τους 12+3 μήνες, θα πληρώνει στον συγκεκριμένο εργαζόμενο μόνο το ποσό που απομένει για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός των 586 ευρώ μικτά (ή 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών). Επομένως, η επιχείρηση μπορεί να απασχολεί έναν εργαζόμενο για 15 μήνες με μέσο μηνιαίο μισθό 298 ευρώ (ή 223 ευρώ, εάν είναι κάτω από 25 ετών), ενώ τον απολύει με τη λήξη του δεκαπεντάμηνου χωρίς αποζημίωση η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν περίπου 1.370 ευρώ (ή 1.190 ευρώ για νέο κάτω των 25). Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη λοιπόν που ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ έπλεξαν εγκώμιο για το συγκεκριμένο μέτρο!

Η λογική αυτής της πρότασης είναι πως ο άνεργος δεν μπορεί να κάθεται για να επιδοτείται αλλά πρέπει με ενεργό τρόπο να προσπαθεί ο ίδιος να επανενταχθεί, μέσα από εθελοντική ή μερική απασχόληση, απόκτηση προσόντων κ.τ.λ. Το επίδομα ανεργίας όμως δεν είναι παραχώρηση του συστήματος την οποία μπορεί να επιλέγει πώς θα την διαχειριστεί, αλλά δικαίωμα της εργατικής τάξης που το έχει πληρώσει διπλά και τριπλά.

2. Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (με εκπροσώπους από: ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΠΕ) χέρι-χέρι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ένα νέο μέτρο, το ποινολόγιο των ανέργων, που προς το παρόν έχει παγώσει χάρη σε σχετικές κινητοποιήσεις που έγιναν. Απειλούν με λίγα λόγια τους ανέργους με διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ αν δεν αποδεχτούν θέση εργασίας (όσο εξευτελιστικούς όρους και αν είχε αυτή) και αν δεν προσκομίσουν αποδεικτικά αναζήτησης εργασίας όποτε τους ζητηθεί. Η ποινή περιλαμβάνει τα εξής: στέρηση του πενιχρού επιδόματος, απώλεια της κάρτας ανεργίας (και των οφελών της) και διαγραφή από το μητρώο με στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής για 60 ημέρες για επιδοτούμενους (30 για μη επιδοτούμενους), εφόσον η παράβαση διαπιστώνεται για πρώτη φορά και 90 (και 60 αντίστοιχα) για δεύτερη και πάνω.

Είναι σαφές πως με αυτόν τον τρόπο ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μειώσουν πλασματικά τα ποσοστά ανεργίας, προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στα προαπαιτούμενα της ΕΕ και των δανειστών. Βέβαια όχι μόνο δεν καταπολεμούν την ανεργία με αυτόν τον τρόπο αλλά τρομοκρατούν τους ανέργους και τους αναγκάζουν να αποδεχτούν την ελαστική και επισφαλή εργασία χωρίς όρους και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών.

Συμπληρώνοντας αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση προωθεί και νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματας επαγγελματικής κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Χάνοντας τις όποιες παροχές της κάρτας ανεργίας αλλά και της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου, όσο αναφορά τις προκηρύξεις για θέσεις κοινωφελούς εργασίες, φοροαπαλλαγές, κοινωνικό τιμολόγιο κα.

Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συνεχίζουν ακάθεκτα με στρατιές εργαζομένων να εξαιρούνται από από τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα απέναντι σε κράτος και εργοδοσία και να σφυρηλατούνται στο νέο καθεστώς της προσωρινότητας της εργασίας, μια «αναγκαία θυσία» στο βωμό της καταπολέμησης της ανεργίας. Στο ίδιο πακέτο τα voucher, τα προγράμματα προσφοράς τζάμπα νεανικής εργασίας (μαθητεία, πρακτική, «εργασιακή εμπειρία» κ.ο.κ.), η μείωση της διάρκειας παροχής επιδομάτων ανεργίας (από τους 26 στους 12 μήνες), το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πολλές άλλες νέες μορφές επίθεσης στους ανέργους και ειδικά τη νεολαία.
Αποτελεί τεράστια πρόκληση από τη μεριά της Κυβέρνησης να εμφανίζει αυτά τα φτηνά κόλπα ως στήριξη των ανέργων και των εργαζομένων. Δε θα υποταχθούμε στο νέο εργασιακό καθεστώς που μας επιβάλλουν. Να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για εργασία για όλους, με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Υπογραφή ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ και κάθε μορφής ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.

Μπλοκάρουμε τη 2η αξιολόγηση, τα νέα μέτρα και το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων.

Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως χρόνος ασφάλισης. Καμία σκέψη για εφαρμογή του ποινολογίου.

Δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για όλους τους άνεργους. Να μην εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο .